Helaas zijn onze Zeeuwse mosselen op. Vanaf medio Juli 2025 verwachte wij weer nieuwe oogst. Volg ons via Facebook of Instagram om mee te kijken in ons bedrijf. En voor de start van de 'nieuwe oogst in 2025'.  Zeeuwse mosselen daar word je blij van...  Groet, Van de Mosselmannen

 

menu
sluit

Vakmanschap

Mosselkweek

Onze historie
Bestel hier jouw mosselen!
Adresgegevens

Larven

In de periode van half april tot eind mei laten mosselen hun larven los. Onder invloed van het tij en stroming zweven de larven heen en weer in de waterkolom. Na enkele dagen worden de mossellarven zwaarder en zakken ze naar de bodem. Als er genoeg voedselaanbod is zal het mosselzaad verder ontwikkelen als het zich heeft vastnesteld op de bodem. Wanneer er niet voldoende aanbod van voedsel is kan het mosselzaad zich niet verder ontwikkelen.  Ook andere factoren kunnen hierbij een rol spelen. De krab en de zeester eten ook graag mosselzaad. Zo kan het gebeuren dat er geen mosselzaadbank ontstaat.

Zaadvissen

Als de zaadjes groot genoeg en visbaar zijn, kunnen we vanaf september tot november zaadvissen op de onstabiele mosselzaadbanken. Dat wil zeggen; als ze niet opgevist worden, stromen of stormen ze weg of worden ze door zeesterren opgevreten.

Mosselzaad Invang Installatie

Sinds 2008 werken wij ook met Mosselzaad Invang Installaties. Deze zogenoemde MZI’s zijn lijnen die ongeveer 150 meter lang zijn. Deze lijnen worden drijvende gehouden door boeien aan het wateroppervlak. In de periode april/mei wordt aan deze lijnen invangsubstraat opgehangen. De mossellarven die in de waterkolom zweven kunnen zich vast hechten op het invangtouw. Wanneer het mosselbroed is uitgegroeid kan het mosselzaad in juli/augustus worden geoogst. 

Verzaaien

Als we het zaad gezaaid hebben groeit het op naar halfwasmosselen. Deze mosselen zijn ongeveer 1 jaar oud, maar meestal nog niet consumptierijp.

Mosselen, vooral mosselzaad, produceert veel slib (pseudofaces). Daarom verplaatsen we de halfwasmosselen naar een ander voor consumptie geschikt perceel. Hier kunnen ze dan verder opgroeien tot consumptiemosselen.

Consumptiemosselen

Als de mosselen na ongeveer 2 jaar consumptierijp zijn, worden deze weer opgevist en naar de Nederlandse Mosselveiling gebracht. Wanneer mosselen snel gegroeid zijn

kunnen ze ook na 1 jaar worden verkocht op de veiling. Deze mosselen noemen we "Jonge mosselen". 

Als een partij mosselen op de veiling worden aangeboden, neemt een medewerker van de veiling daarvan een monster. Het monster wordt beoordeeld op schelpgrootte, visgewicht, aangroei op de schelp en de tarra. Hierna wordt er door de aanwezige handelaren op ingeschreven. De hoogste bieder is de koper van de lading.