Helaas zijn onze Zeeuwse mosselen op. Vanaf medio Juli 2025 verwachte wij weer nieuwe oogst. Volg ons via Facebook of Instagram om mee te kijken in ons bedrijf. En voor de start van de 'nieuwe oogst in 2025'.  Zeeuwse mosselen daar word je blij van...  Groet, Van de Mosselmannen

 

menu
sluit

De Mosselkwekerij

Nieuws

Onze historie
Bestel hier jouw mosselen!
Adresgegevens

"Liefhebbers kunnen zich verheugen op mooie gevulde mossel"

"Liefhebbers kunnen zich verheugen op mooie gevulde mossel" 

Onder toeziend oog van vier finalisten van de verkiezing Miss Nederland 2017 is vandaag op de Oosterschelde de nieuwe oogst van de Zeeuwse mossel opgevist. Het was het startschot voor het nieuwe seizoen waar mosselliefhebbers in België en Nederland reikhalzend naar hebben uitgekeken. Vanaf nu is de zilte delicatesse weer overal volop verkrijgbaar. De liefhebbers kunnen zich volgens veilingmeester Nico van Zantvoort van de Nederlandse Mosselveiling, verheugen op een mooie gevulde mossel. “De schelpen zijn nog wel wat klein, maar de groei zal zich de komende weken doorzetten.”

De groei blijft wel wat achter ten opzichte van vorig jaar ondanks de zomerse weken van de afgelopen tijd. Er zijn nog weinig grote mosselen. Regen kan er mogelijk nu toe bijdragen dat het voedselaanbod in de kweekgebieden toeneemt en de groeiachterstand wordt ingehaald.

Mosselen eten op zandplaat
De start van het seizoen is in het Zeeuwse mosselhart Yerseke altijd reden voor een feestje. Een uitgebreid gezelschap liet zich vandaag de eerste mosselen bijzonder goed smaken. Dat gebeurde bij eb op een drooggevallen zandplaat in de Oosterschelde. Slechts een paar uur per dag ligt deze plaat – direct naast de natte pakhuizen van de mosselen in de Oosterschelde - droog. Zeeuwse mosselkokers bereidden er ‘mosselen natuur’ en de twee Belgische winnaars van het populaire TV-programma “Mijn Pop-Up restaurant” maakten mosselen klaar op de barbecue met een speciaal witbier. De bekende biersommelier Ben Vinken was onder de indruk van hun keuze. “Witbier met mosselen is een ideale combinatie. De lekkere zuren van een witbier passen uitstekend bij de zilte smaak van de Zeeuwse mosselen.”

 
 

Feiten en cijfers mosselsector
De Nederlandse productiegebieden voor de Zeeuwse mossel liggen voor 60 procent in de Waddenzee en voor 40 procent in de Oosterschelde. De mossel doet er ongeveer twee jaar over om consumptierijp te worden. De 88 mosselkwekers brengen de mosselen dan naar de Nederlandse Mosselveiling in het Zeeuwse Yerseke. Hierna spoelen de mosselen zandvrij op de verwaterpercelen (natte pakhuizen) in de Oosterschelde en vervolgens gaan ze naar een van de Zeeuwse mosselbedrijven, waar de mosselen verder worden verwerkt en verpakt.

De meeste mosselen gaan naar de zuiderburen. Zij nemen 65 procent van de totale afzet voor hun rekening. Het eten van mosselen zit verankerd in de Belgische eetcultuur. Mosselen worden gezien als een nationaal product. Vanaf vandaag zullen de mosselpannen op de terrassen aan de kust en in de grote steden niet aan te slepen zijn. Frankrijk en Duitsland staan op plaats 2 en 3 van de afzet. In Nederland is de consumptie van mosselen groeiend. De piek ligt later in het seizoen rond september.

 

Bron, Nederlands Mosselbureau