De zaadviscampagne zit er weer op.
Beter gezegd halfwasvisserij, want we visten afgelopen weken op een bestand wat van zaadval 2016 was. Een 130.000 mosselton werd er in totaal opgevist. Om zo zorgvuldig mogelijk om te gaan met het schaarse bestand visten we als vloot in twee groepen verdeeld over vier weken. Voorafgaand aan de visserij wordt het Westelijk deel van de Waddenzee geïnventariseerd door Marnix van Stralen. De inventarisatie zegt iets over de omvang, dichtheid, soort en aanwezige zeesterren van het bestand. Voorafgaand aan zo’n campagne weet je nooit hoe het zal lopen. Wij visten de afgelopen weken voornamelijk op Zuid West, een gebied nabij Den Oever. Mooi zwart en zuiver spul! Van de week visten tussen de Kop van de Vlieter en Stompe wat niet tegen viel. Vorige week hadden we nog hier en daar wat gesleept en dat leverde nog wat op voor deze week. Nog voor de middag hadden we ons quotum aan boord. Terugkijkend op de visserij zijn we dik tevreden met wat we hebben kunnen vissen. De inventarisatie klopte, met hier en daar een tegenvaller maar ook weer een meevallertjes. Het eerste zaadvissen zonder pa… Wat mis ik hem! Zijn persoonlijke aanwezigheid, het samen delen, samen bespreken en samen beslissingen nemen. Nu, en dan zeker met een vrije visserij, merk ik pas echt wat het is dat hij er niet meer is…
Al enkele weken wordt er gesproken over aanwezig schuim in de Oosterschelde. In de volksmond ‘schuimalg’. Alleen in het voorjaar komt de schuimalg voor en voornamelijk in het westelijk deel van de Oosterschelde, maar ook wordt het in de Westerschelde en andere delen van de Noordzeekust geconstateerd. Een combinatie van fosfaten, nitraten, zeewatertemperatuur en licht zorgt er voor dat de alg tot ontwikkeling komt. Eens in de vijf jaar is er een explosie van dit soort algen.
Mosselen kunnen wel even zonder zuurstof, maar – en daar gaat het nu om - niet lang. En gezien het feit dat het water zuurstofloos wordt wanneer de algen afsterven, gaan de mosselen als gevolg daarvan dood! Als mosselkwekers herinneren we de jaren 2013, 2007/2008, 2001. De laatstgenoemde was een rampjaar. Grote hoeveelheden mosselen zijn als gevolg van de schuimalg toen dood gegaan, 10 miljoen kilo! Voor sommige kwekers was 80 tot 100 procent van hun voorraad mosselen in de Oosterschelde afgestorven.
U begrijpt wel dat we met een kloppend hart af moeten wachten wat het resultaat zal zijn van deze explosie aan algen dit voorjaar. We weten dat we als mosselkweker afhankelijk zijn van de natuur, en dan heb je met dit soort dingen te maken… Ik moet er niet aan denken dat in een seizoen dat er weinig mosselen zijn, met name weinig grote mosselen, er ook nog eens veel mosselen het loodje zullen leggen! We zeggen wel eens: het is altijd wat, dan zijn het stormen, stromen of zandpijpen en nu… schuimalg?
Ik kijk nog even vooruit. Van de week begint het hangcultuurseizoen. Een week eerder dan vorig jaar. Volgen de laatste berichten die ik heb ontvangen gaat het de laatste weken hard voorruit met de kwaliteit van de hangcultuurmosselen. Soms zegt dit ook wat over de bodemcultuurmosselen en kunnen we daar ook op tijd mee starten.
Vol verwachting kijken we dus uit naar de start, wat zal het nieuwe mosselseizoen brengen? Een mosselseizoen met een nieuw element, namelijk De Mossel Compagnie. Zie mijn vorige dagboek: Non solus. Voor meer hierover: www.demosselkwekerij.nl. Een nieuw seizoen waarin veel geleerd zal gaan worden. Hoe zal het gaan op de markt? Maar de grote vraag zal zijn, zullen wij als kweek en als handel hier op de juiste manier mee omgaan?
Jos Steketee